Tusentals lediga jobb på jobbmässa i Kungsträdgården

Publicerad:2023-04-25

Tisdag 23 maj slår Jobbfestivalen för andra gången upp portarna i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen är en jobbmässa med mångfald och inkludering som tema där syftet är att förmedla jobb, praktikplatser och yrkesinriktade utbildningar. Arbetsförmedlingen finns på plats som en av över 80 utställare och generaldirektör Maria Mindhammar inviger festivalen på stora scenen kl. 09.00.

Arbetsförmedlingen finns på plats under Jobbfestivalen i Kungsträdgården i Stockholm.

Arbetsförmedlingen finns på plats under Jobbfestivalen i Kungsträdgården i Stockholm.

Över 10 000 personer besökte den senaste Jobbfestivalen i september 2022 och över 600 personer hittade ett nytt jobb.

Mats Wernheim, grundare av Jobbfestivalen

– Vi har målet att ännu fler ska få ett jobb den här gången, säger Mats Wernheim, initiativtagare och arrangör.

Stor bredd av företag

Över 80 företag, kommuner och organisationer är med som utställare där en majoritet av dessa har stora anställningsbehov. Det är en stor bredd av branscher och verksamheter som medverkar.

– SJ, Coca-Cola och Trafikverket är där för att hitta personal. Även hotellkedjorna Scandic och Nordic Choice Hotel, Brödernas och Foodora, Hemköp, bemanningsjätten Uniflex och rut-bolaget Hemfrid finns med på utställarlistan, säger Mats Wernheim och fortsätter:

– Representanter från sju kommuner och företag i norr med väldig personalbrist – Skellefteå, Piteå, Gällivare, Kiruna, Boden, Övertorneå och Northvolt – tar sig ned till Stockholm för att locka folk till Västerbotten och Norrbotten.

Kompetens går förlorad

Vissa grupper i samhället har svårare att hitta anställning än andra och arbetslösheten är högre hos exempelvis lågutbildade, unga, utrikesfödda, personer med funktionsnedsättningar och bland personer över 55 år. I dessa grupper finns kompetens, erfarenhet och vilja som går förlorad för företag och organisationer och det vill Mats Wernheim ändra på.

– Jobbfestivalen vill erbjuda ett lättillgängligt forum där arbetssökande kan träffa arbetsgivare som har stort behov av personal. Men vi vill också bidra till ökad kunskap och förståelse om utsatta gruppers svårigheter på arbetsmarknaden - och vad som kan göras för att sänka barriärerna, säger, säger han.

Mats Wernheim menar att mångfald betyder variation. I rekrytering så översätts det enligt honom till att bedöma vad som egentligen spelar roll och kunna ta tillvara på människors olikheter vid anställning. Det är också hans målsättning med festivalen, att potential blir ledstjärnan.

– Vilket namn du har, vart du kommer ifrån, eller vilket gymnasium du gått på. Det ska inte spela någon roll överhuvudtaget. Jag kommer från musik- och kulturbranschen, där mångfald och inkludering är självklart, till näringslivet som jag ofta tycker exkluderar i stället för att inkludera. Det fick mig att börja brinna för frågan.

Inte gymnasium eller högskola

Mats Wernheims egen jobbresa kan ses som ett kvitto på att man faktiskt kan ta sig över tröskeln in till arbetsmarknaden även om man inte har så mycket med sig i bagaget. Det är en insikt som driver honom i dag.

– Min önskan är att arbetsmarknaden ska var till för alla och där potential och mångfald tas till vara bättre än idag. Jag har inte gått gymnasiet och jag har noll högskolepoäng. Jag valde i stället att starta mitt första företag som 17-åring. Sen turnerade jag runt som ljudtekniker och turnéledare i 13 år tills jag började med rekrytering i egna företag. Jo jag är väl urtypen av vad en entreprenör är.

Arbetsförmedlingen på festivalen

  • Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar inviger Jobbfestivalen tillsammans med initiativtagaren Mats Wernheim på stora scenen kl. 09.00.
  • I Arbetsförmedlingens monter kan du som besökare få information om allt från lediga jobb och aktuella arbetsmarknadsutbildningar till vilka stöd som finns för att starta eget företag. Du får även bra tips inför dina möten med arbetsgivare – men också hjälp med hur du kan vässa ditt CV och använda verktyg för att ta reda på vad du är bra på och intresserad av.