Temat på festivalen är mångfald och jag har en väldigt enkel förklaring till det

Vem kommer inte ihåg sitt första jobb? Eller första gången man på riktigt började se sig om efter en ny riktning i sin karriär? Eller varför inte alla dom gånger man på arbetsintervjuer fått besvara frågan ”Varför söker du hit?”.  Våra minnen från rekrytering är något som följer med oss i hela våra liv och våra jobb är oftast den plats där vi lägger nästan all vår vakna tid.

Så kan någon svara på frågan: Varför ska rekrytering vara så otroligt krångligt? Det finns bra karriärplattformar, rättvisa tester och riktigt duktiga rekryterare. Digitaliseringen har skapat smarta hjälpmedel som finns tillgängliga online för både arbetssökare och arbetstagare. De har bland annat skapats för att effektivisera och föra utbud och efterfrågan närmare varandra, kandidater kan hitta jobb och rekryterare kan hitta kandidater.

Man behöver inte längre leta i tidningen efter jobbannonser utan det räcker med en snabb googling efter vilka jobb du är intresserad av. Rekryterare kan söka igenom databaser och hitta folk på både LinkedIn, Facebook och andra sociala nätverk. Trots att tekniken finns tillgänglig och även fast det finns bra forskning tillsammans med en hög kunskapsnivå så fungerar inte matchningen på arbetsmarknaden.
Ska du söka jobb så behöver du oftast ha massvis med högskolepoäng, gärna ha haft samma jobb som du söker till och nästan jämt spelar till och med din gymnasieexamen roll. Du måste fylla i alla dina uppgifter gång på gång så fort du ansöker och vem sjutton kom på den otroligt dåliga uppfinningen ”Personligt brev”?

Vi har inte en rörlig arbetsmarknad trots att vi skulle kunna ha det. Det är tyvärr bara vissa personer som enkelt kan byta jobb och bara vissa personer som är riktigt efterfrågade. Enligt mig så har arbetstagare och arbetsgivare hamnat för långt ifrån varandra och man gör ofta fel. Folk krånglar till det och effekten blir en arbetsmarknad utformad för ett fåtal vilket är direkt diskriminerande. 

Men vet ni vad? Det finns massvis med riktigt bra alternativ som fungerar på riktigt, det är därför jag har tagit initiativ till jobbfestivalen – en mötesplats för alla oavsett om du är arbetsgivare, kandidat, rekryterare, en person mitt i karriären eller om du bara går runt och funderar på vilken arbetsplats som passar dig bäst. 

Den  6e september är du välkommen att besöka Jobbfestivalen i Kungsträdgården i Stockholm. Du kommer att få träffa arbetsgivare, rekryterare, prova innovativa karriärplattformar och få inspiration om hur du når ditt drömjobb (eller kanske till och med får en anställning direkt). 

Temat på festivalen är mångfald och jag har en väldigt enkel förklaring till det. Mångfald betyder egentligen variation och i rekrytering så översätts det till att bedöma vad som egentligen spelar roll och kunna ta tillvara på människors olikheter vid anställning. Det är också själva målsättningen med den här mötesplatsen, nämligen att potential blir ledstjärnan. Vilket namn du har, vart du kommer ifrån, eller vilket gymnasium du gått på – det ska inte spela någon roll överhuvudtaget. 

Jag har själv inte ens gått gymnasiet och jag har noll högskolepoäng. Jag valde istället att starta mitt första företag när jag var 17 år gammal, sen turnerade jag runt som ljudtekniker och turnéledare i 13 år tills jag började med rekrytering i egna företag som jag sedan har sålt, jag har även grundat ett företag som utvecklar rekryteringssystem – jo jag är väl urtypen av vad en entreprenör är. Sedan dess så har jag jobbat med matchning, rekrytering och digitalisering i över 30 år. Jag har rekryterat tusentals människor, träffat oändligt många arbetsgivare, rekryterare, forskare och experter. 

Jag vet att en arbetsmarknad till för alla, där digitalisering blir tillgänglig på riktigt och där mångfald tas till vara. Det är möjligt!

Vi ses i kungsan!

Dela inlägget

Facebook
Twitter
LinkedIn
Mats Wernheim

Mats Wernheim

Mats är en mångsidig entreprenör som arbetat inom bemannings-och rekryteringsbranschen sedan 1991. Han är grundare av bemanningsföretagen MAYDAY och Want/Jobagent. Han är också grundare av SaaS-företaget ZeroLime och HR-Tech bolaget JobAgent.

Lämna en kommentar

Rulla till toppen

Föreläsning (analog jobbannons)
20 minuter på Jobbscenen

100 sittplatser, storbildsskärmar och ljudanläggning samt tekniker ingår. Jobbfestivalen kommer marknadsföra Jobbscenen och i möjligaste mån rikta marknadsföringen till kandidater baserat på de olika tjänster som arbetgivarna har. Självklart kan ni också bjuda in deltagare/jobbsökare.